Kapittelkart2024_k6c

Terrortrusselen mot Europa

Det siste året har terrortrusselen fra militante islamister mot Europa økt. IS har forsøkt å gjennomføre flere angrep, og triggerhendelser som islamkrenkelser har bidratt til å skjerpe trusselbildet. Krigen mellom Israel og Hamas forsterker denne utviklingen. Triggerhendelser kan føre til en økning i terrortrusselen også mot Norge.

Blant høyreekstremister har tilsvarende hendelser vært fraværende. Krigen mellom Israel og Hamas har mindre innvirkning på trusselen fra høyreekstreme.

Trusselen fra militant islamistisk terrorisme mot Europa øker

Enkelte militante islamistiske nettverk i Europa har kobling til IS-filialer med vedvarende intensjon om å ramme europeiske mål. IS har det siste året forsøkt å gjennomføre flere angrep mot europeiske mål, både i og utenfor Europa. Angrep i Europa er imidlertid ikke høyt prioritert, hverken av IS’ eller al-Qaidas ledelse.

Samtidig fortsetter spesielt IS å oppmuntre til terrorangrep i Vesten. Forsøk på terrorhandlinger vil sannsynligvis komme fra Europa-baserte sympatisører av IS og al-Qaida. Slike angrep har som regel mindre skadepotensial, men fordi de har én eller få involverte og utføres med enkle midler, kan de være vanskeligere å oppdage og avverge enn angrep ledet av organisasjonene selv.

FILE- An aerial view shows a camp of internally displaced people in Djibo, Burkina Faso, May 26, 2022. Burkina Faso's government says more than 2 million people have become internally displaced, fueling a dire humanitarian crisis across the conflict-ridden country. The number of displaced people has mushroomed by more than 2,000% since 2019, when violence linked to al-Qaida and the Islamic State group began surging and spreading across the West African nation. (AP Photo/Sam Mednick, File)

IS og al-Qaida vokser i Afrika

Både IS og al-Qaida evner å tilpasse seg politiske omveltninger og kontraterrorkampanjer , og fortsetter å utgjøre den største globale terrortrusselen.
 
Begge prioriterer å styrke lokale filialer. De har stort vekstpotensial i områder med konflikt, dårlige levekår og svak myndighetskontroll. Gruppene har lykkes særlig godt i Mali, Burkina Faso, Nigeria, Den demokratiske republikken Kongo og Somalia. Med suksess i Afrika opprettholder organisasjonene sitt globale fotfeste. Gruppene utgjør en betydelig trussel, også mot vestlige interesser, i deres kjerneområder.
 
Al-Qaida og IS deler et strategisk mål om å opprette et islamsk kalifat, og med tiden har også organisasjonenes framgangsmåter blitt mer like. Det er sannsynlig at noen av filialene vil søke pragmatisk samarbeid, eller i det minste våpenhvile, i områder der de har sammenfallende interesser.
 
Bilde: Flyktningleir i Djibo, Burkina Faso, 2022. Voldshendelser i kjølvannet av al-Qaidas og IS’ framvekst i landet har siden 2019 ført til mer enn 2 millioner internt fordrevne. (Sam Mednick / AP / NTB)

Triggerhendelser kan øke terrortrusselen mot Norge

Oppmerksomhet rundt koranskjending har gitt Sverige en framtredende plass i fiendebildet til militante islamistiske terrororganisasjoner. Både IS og al-Qaida har oppfordret til angrep mot svenske mål, og IS har det siste året planlagt slike angrep. Norge er ikke utpekt som et prioritert mål i organisasjonenes propaganda, men det kan endres dersom triggerhendelser, som islamkrenkelser utført i Norge, får internasjonal oppmerksomhet.

Krigen mellom Israel og Hamas har stort radikaliseringspotensial og bidrar til å øke terrortrusselen i Europa. Både IS og al-Qaida har oppfordret til angrep på israelske og amerikanske mål, og vil forsøke å ramme slike mål i sine kjerneområder. Det er også mulig krigen kan føre til en omprioritering av ressurser til angrepsplanlegging mot Vesten, og at IS vil forsøke å benytte eksisterende nettverk i Europa for å gjennomføre angrep.

Krigen vil kunne motivere enkeltaktører til å forsøke å utføre voldshandlinger på egenhånd. Skillet mellom hatkriminalitet og terror kan i slike tilfeller være diffus. Med krigen har også antisemittisk propaganda fra høyreekstreme miljøer økt markant, og det er mulig jødiske mål blir ytterligere aktualisert i fiendebildet til høyreekstremister.

Krigen i Ukraina har ingen tydelig ideologisk dimensjon, hverken for høyreekstremister eller militante islamister. Gruppene som opererer i krigen er i liten grad pådrivere for ideologisk indoktrinering, og ingen av dem har terrorangrep utenfor Ukraina som strategi. De få høyreekstreme fremmedkrigerne som har reist fra Norge kan likevel utgjøre en økt trussel ved en retur.

Fravær av etablerte høyreekstreme terrororganisasjoner

Brorparten av deltakerne i høyreekstreme nettsamfunn utgjør ikke en terrortrussel, men høy grad av anonymitet fører til et uklart skille mellom voldsoppfordrende utsagn og reelle angrepshensikter. Terroraktører kan derfor være krevende å oppdage. Eventuelle høyreekstreme angrep i Europa vil trolig bli gjennomført av soloaktører med enkle angrepsmidler. Fravær av etablerte høyreekstreme terrororganisasjoner begrenser høyreekstremisters evne til å planlegge og koordinerte mer komplekse angrep.

Dårlig økonomi, dyrtid og økende polarisering i vestlige samfunn kan skape grobunn for økt rekruttering til høyreekstreme organisasjoner og bidra til økt trussel på sikt.

« TILBAKE

Avspenningsprosesser i Midtøsten på vent
Fokus som PDF?
Last ned og les den norske versjonen av Fokus 2024 som PDF her
Fokus for utskrift?
Last ned Fokus 2024 som høyoppløselig og utskriftsvennlig PDF her